TEA TUDÁSTÁR

 

Kedves Látogató!

A következő sorokban szeretnénk javaslatokat és útmutatót adni mindennapi teánk elkészítéséhez, hogy a tea fogyasztása mindenkinek  örömelvezetét a megfelelő elkészítéssel tovább fokozhassuk.


Sokan kérdezik tőlünk, melyik és milyen a legjobb tea?
Mindenkinek más. 
A teák élvezeti értékének megállapítása meglehetősen hálatlan feladat, mivel a tea minőségét sok minden befolyásolja:

 • tea fajtája
 • elkészítés módja
 • adagolása
 • áztatási ideje
 • a felhasznált víz tulajdonságai és természetesen
 • egyedi ízlés
Ezért gondoljuk azt, hogy a teák megismerésének, megszeretésénk első állomása a helyes elkészítési mód. Nézzük át, mi is szükséges ahhoz, hogy Jó Teát készítsünk.

Friss tealevelek
 
Kedves látogató! Elárulunk egy „titkot”; igazán kellemes, jóízű tea elkészítése lehetetlen friss, minőségi tealevelek használata nélkül! 

IGAZI tealevélből készül az IGAZI TEA. 

A tealevelek tárolása aromazárral ellátott, lehetőleg napfényt át nem eresztő tárolóedényben történjen. Az elkészült teát frissen fogyasszuk, mert rövid élettartamú nedűről van szó. Ha 20-30 percnál tovább áll a tea, eredeti aromájának nagy részét elveszti. Ezért inkább kisebb adagokban öntsük le.

Friss víz

A tea ízét meghatározóan befolyásolja a felhasznált víz minősége. Az angol királynő és a tea szakértők minden útjukra visznek vizet magukkal, hogy a fogyasztásnál az eredmény mindig ugyanaz legyen.  A kínai Lu Yü a forrásvizet tartotta a teakészítéshez legmegfelelőbbnek. Persze nem vagyunk sem az angol királynő, se teaszakértők, nem visszük magunkkal az otthoni vizet, mégis érdemes végigolvasni néhány érdekességet a vízről.

Magyarországon a vezetékes víz minősége általában jó, mégis a keménység tekintetében rosszul állunk. A legtöbb magyar csapvíz kemény, így nem igazán alkalmas jó minőségű teafőzet készítésére. De! A széles körben elterjedt hiedelem ellenére a kemény víz nem károsítja az egészséget! Sőt! A kémény vízben található több ásványi anyag pl.: kálcium, magnézium életfontosságú a szervezet számára, fokozott bevitele csak pozitív.


A vízkeménység merőszáma a víz sótartalmának (kálcium- és magnézium sók) mérésére szolgál.Megkülönböztetünk:
- karbonátban gazdag kemény vizeket, melyet a kálcium-, a magnézium sók és a mészkő okoz és
- kemény, de nem karbonátos vizeket; a keménység okai itt a kénsavak és a halogén sók.


Amennyiben lágy, desztillált vagy nem-karbonátos kemény vizet használunk a tea készítéséhez, az eredmény világos és tiszta lesz. A karbonátos kemény vizek teája néhány perc alatt zavarossá válik, a teában található cseranyagok ugyanis reakcióba lépnek a kálciummal. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a nagyon kemény víz nem tesz jót a teának, minden minőségi tea a lágy vizet kedveli. Ebben az esetben használjunk víz filtert  vagy forrásvizet. Ez utóbbi alkalmas ugyanis legjobban tea készítésére.

Az egyes teafajták másképpen reagálnak a víz keménységére.  Az alábbi táblázatban elolvashatjuk, melyik tea milyen vízkeménységet visel el. 

Víz keménysége

Teafajták

lágy

Darjeeling, zöld teák, Oolong, Assam

közepesen kemény

Ceylon, Sikkim

kemény

Assam, Java, Ceylon

Kereskedésünk javaslata:

Mindenki jól ismeri a barnás színű tealerakódást a csészék és a kannák oldalán, melyet főleg száraz állapotában igen nehéz eltávolítani. Ez az úgy nevezett tea patina. Amennyiben szeretnénk ezt az edényről eltávolítani, először ajánlatos a felületet benedvesíteni, sóval beszórni és egy nedves kendővel letötölni. Ilyen módon karcolás nélkül eltávolítható a szineződés az eszközökről. Az oolong és Pu-Erh teák készítéséhez használt Yixing kannákat semmi esetre se „patinástalanítsuk”, ugyanis így csökkentjük az elkészítendő tea élvezeti értéké, ezeket az eszközöket csak öblítsük, ne használjunk mosogatószert.

Tea készítési módok

A tea sokféle ásványi anyagot tartalmaz. Ahhoz, hogy ezeket kinyerjük a levelekből, a víz segítségével egy növényi oldatot kell készítenünk. Így különböztetünk meg három elkészítési módot:

 • Meleg áztatás/ forrázat/leöntés: a tealevelekre meleg/forró vizet öntünk, majd fajtától függően a leveleket 2-10 percig ázni hagyjuk. A végén a leöntést szűrjük.
 • Főzet: a tealeveleket hideg vízbe helyezzük, és zárt főzőedényben felforraljuk. A főzés ideje a növény fajtájától függ.
 • Hideg áztatás/ kivonat: a leveleket vagy gyümölcsdarabokat (lsd. csipkebogyó) hideg vízzel leöntjük, lefedve hűvös helyen (nem hűtőszekrényben!) tároljuk. Néhány esetben elegendő egy éjszaka az áztatásra, máskor több nap, vagy akár hetek szükségeltetnek.

A megfelelő hőmérséklet kiválasztása a teafajtától függ. Az oxidáció nélküli vagy kevés oxidáción végigment teák, mint például a zöld és fehér teák, alacsonyabb hőmérsékleten áznak, míg a hosszabb fermentálási idejű teák magasabb hőmérsékletű vizet igényelnek. A magas vízhőmérséklet a fermentált tealevelekben található komlex ízanyagok, fenol molekulák kivonásáhaoz szükséges. Megjegyzendő, hogy a forralás lecsökkenti a vízben található oldott oxigén mennyiségét.
Több teafajtát többször le lehet/le kell önteni. Kínában történelme folyamán alakult ki a zöld tea felöntéseinek hármas felosztása. Az első leöntést azonnal kiöntötték, ez csak a tea „mosására” szolgált, a másodikat és a következőket fogyasztottákl. A háromtól ötig terjedő felöntést tartották a legjobb minőségű teának. Bár a levelek fajtánként különbözőképpen „nyílnak ki”, akár többszöri meleg vízzel való leöntés is szükséges, hogy a tea „életre keljen”.
 

Teáskanna előmelegítése

Öntsön kevés forrásban lévő vizet a teáskannába, hogy az a friss tea befogadásához kellő hőmérsékletű legyen. A tea így hosszabb ideig meleg marad, és az áztatás alatt a hőmérséklet állandó lesz. A teáskannát mindig tiszta vízzel mossuk ki, ne használjunk mosogatószert, valamint semmiképpen ne tegyük mosogatógépbe!

Mennyi teát tegyünk bele?

A megfelelő mennyiség mindig ízlés dolga. Figyelem! A hosszabb áztatási idő azonban nem helyettesíti a kicsi adagot. Egy liter kellően aromás főzethez általánosságban 10 - 12 gr (4 - 5 teáskanál) tealevél szükséges, ami csészénként egy teáskanál levelet jelent.

Mennyi ideig áztassuk?

Elérkeztünk a teakészítés lényegéhez; az áztatáson áll vagy bukik teánk élvezeti értéke! Hiába használunk kellően lágy vizet és minőségi leveleket a tea elkészítéséhez, ha túláztatjuk vagy túlfőzzük! Álljon itt egy egyszerűsített táblázat, amely tartalmazza az áztatáshoz szükséges hőfokot, időt és a lehetséges infúziók, felöntések számát. A minőségi tealeveleket ugyanis többször fel lehet/kell használni! Minden főzet más és más anyagokat old ki a levelekből, ezért kár lenne a további főzetek élvezetéről, jótékony hatásáról lemondani!
 

A Teanagyker.hu és a The China Tea Company ajánlásával

Teafajta

Víz Hőmérséklet

Áztatási Idő

Felöntések száma

Fehér tea

65 - 70 °C

1/2–2 perc

3

Sárga tea

70 - 75 °C

1/2–2 perc

3

Zöld tea

70 - 80 °C

1/2–2 perc

4-6

Oolong tea

80 - 85 °C

1–10 perc

4-6

Fekete tea

70- 90 °C

3–5 perc

2-3

Pu-erh tea

95 - 100 °C

3-5 perc

5-10

Gyógytea/herba

99 °C

3–10 perc

 


Minél jobban ki tudnak nyílni, „kibontakozni” a levelek a kannában, annál tartalmasabbra és finomabbra fejlődik az aroma a teában. Ezért ajánlatos a minőségi fekete teafajták és zöld teák esetében a tradicionális teakészítési eljárás.

Ehhez két kannára és szűrőre van szükségünk. Az egyik teáskanna, például üvegből, a tealevelek áztatására, a másik kanna az elkészült tea felszolgálására, csészékbe való öntésére szolgál.

Szűrőfajták

Ha gyorsan szeretnénk teánkhoz jutni, papírból készült filterthasználhatunk. Ez általában egy csésze tea elkészítésére alkalmas.

A pamut filterben a tea szépen kinyílik. Hátránya, hogy az aroma ízét a pamut könnyen beszívja, többszöri használat után már a tea ízét is befolyásolni tudja. Ezért gyakran szükséges kiáztatni, mosni (mosószerrel nem ajánlatos), vagy egyszerűen cserélni.

Fém teatojások és filterek használata csak módjával ajánlott, mivel a kis helyen a levelek szűkösen tudnak kinyílni, valamint a jó teafajták ízét befolyásolja a fémmel való hosszabb fizikai kapcsolat.
 
Kereskedésünk javaslata:

Ne fosszuk meg magunkat a vízben kibontakozó tealevelek látványától, pörgő táncuktól! Használjunk a tea leszűréséhez sűrű szövésű műanyag szűrőkanalat vagy pamut filterünket.

Most lássuk egyes teafajtánként az  általunk ajánlott elkészítési módokat.
   
  Fehér és zöld teák elkészítése

   Eszközök
: Porcelán vagy üveg teáskannát ajánljuk.

   Víz: A lágy vízben a teák virágos aromája és illata jobban kifejlődik. Keményebb víz Kína északi    
   provinciáiból származó teákhoz alkalmas.

   A zöld tea áztatása forrásról levett, majd visszahűtött vízzel történik. Így a levélben található
   cseranyagok és vitaminok megmaradnak a teában. 
Hőmérséklet:

 • Értékes japán Sencha teák esetén 70°C –os vízzel, Gyokuro árnyékteák esetén 60°C –os vizet használjunk.
 • Minőségi zöld teákat és fehér teát 80°C –os vízzel öntsük le.
 • A 85°C - 90°C hőmérséklet ajánlott egyszerű zöld teáknak és lágyan fermentált teafajtáknak

Adagolás:

Egy liter vízhez szükséges teamennyisége kb. 8 - 12g.

Áztatási idő:
Sencha teák és fanyar zöld teák: 1-2 perc
Minőségi zöld teák és fehér teák: 2-5 perc

Leöntések száma:
Jó minőségű zöld teák esetén 2 - 6  (második, harmadik áztatás kevés koffeint tartalmaz)

Egyéb tudnivalók:
Sencha tea, Lu Ching és hasonló üdezöld teafajtákat fedő nélkül áztassuk
Fehér teát és alig fermentált leveleket lefedve szokás áztatni
 

 Teakereskedésünk javaslata az elkészítéshez:

 • Zöld tea készítése előtt az üveg kannát hideg vízzel könnyen kiöblítjük
   
 • A forrásban lévő vizet beleöntjük a kannába, hogy elérje a kívánt hőmérsékletet
   
 • A zöld leveleket a lehűtött vízbe dobjuk, alkalmasint röviden megkeverjük
   
 • Az áztatási idő leteltével a leveleket felkeverjük, majd szűrőn keresztül a felszolgáló kannába öntjük
   
 • A tealeveleket a második felöntéshez a szűrőből egy tetővel ellátott csészébe helyezzük
   
 • A további felöntések esetén a víz mennyiségét mindig 1/3-dal csökkentjük, hogy a tartalmas íz megmaradjon
 
A Zöld tea „mosása”

Kínában egész nap fogyasztják a zöld teát, ez túlzott koffein bevitelt jelentene a szervezetnek. Többek között ezt elkerülendő, az első áztatást kilöttyintik, csak a másodiktól fogyasztják a teát. Az egyszerű, kesernyés zöld teafajták esetén az íz így gyengébb lesz és elkerülhető az első főzet idegen illata.Fekete teák elkészítése /Assam, Darjeeling, Nilgiri, Nepal, Ceylon/

Eszközök
:
agyag, üveg vagy pocelán teáskanna is megfelelő.

Adagolás: 
ízlés szerint kb. 10-15 gr fekete tea literenként. A méréshez használhatunk egyszerű teáskanalat, mely 2 - 2,5 gr fekete szálas teát, vagy 3 gr broken fekete teát tartalmaz.

Áztatási idő:
fekete teánál a 3 perc körüli áztatási idő az ideális. Ennél további áztatás esetén a csersavak kiáznak, mely lelasíthatja a bélműködést, ez pedig szoruláshoz vezethet. Rövid, 1-2 perces áztatás segíti az emésztést és fokozza a bélműködést, vagyis jótékony hatású. Leöntés után a fekete teát lefedve áztassuk


Elkészítési javaslat:

Az edényt áztatás előtt forró vízzel könnyedén mossuk körül, hogy kellő hőmérsékletet érje el

Jól kimért mennyiségű fekete teát beleöntjük a kannába

A lágy vagy filterezett 95°C –os vizet a levelekre öntjük

Tealeveleket áztatjuk

A pontos áztatási idő elteltével a főzetet könnyedén felkavarjuk, majd szűrés után felszolgáljuk


Darjeeling Tea

A jó Darjeeling tea elkészítése ugyanolyan érzékeny folyamat, mint az előállítása.
A tea-víz aránya, a víz minősége, víz hőmérséklete és az áztatási idő nagyban befolyásolja az optimális élvezeti értéket. Ajánlatos olyan teáskanna használata, amelyen nincs tea lerakódás, úgy nevezett tea patina.
 
First flush Darjeeling elkészítése:
 
1 liter friss, kb.  85° bis 90°C hőmérsékletű lágy vizet 10-12 gr (4-5 teáskanál) teára öntünk, majd 2-3 percig áztatjuk.
A kannát lazán lefedjük.
 
Second flush Darjeeling elkészítése: 
 
1 liter friss, lágy vizet röviden felforralva  10 – 12 g (3-4 teáskanál) tealevélre öntünk, majd minimum 3-4 percet áztatjuk.
A kannát lefedjük.
 
Oolong /Fekete sárkány/ elkészítése:

Eszközök:
 agyagkanna az ideális /Yixing agyag teáskanna/.  

Yixing használatakor a hagyományos kínai teakészítési mód, Gongfu készítést alkalmazunk.
Amennyiben először használjuk az agyagkannát, érdemes először egy erős oolong leöntést készíteni, majd leveleivel együtt egész nap a kannában hagyni. Így a Yixing kanna beveszi a tea ízét, átjárja az agyag finom pórusait az olaj és az aroma,  tea patina alakul ki az edényben, amely erősíti a oolong teák élvezeti értékét. Ha Yixing kannánkat oolong tea készítéséhez használtuk, érdemes ennél a teafajtánál maradni, hogy a "beavatott" eszköz ne vegye át más tea aromáját. Pu-Erh tea készítése után nem használható oolong leöntésére az eszköz. Amennyiben mégis használni szeretnénk, alapos, tiszta vízzel történő áztatást követően használható csak világos teák készítésére. 
A tea patinát soha ne keféljük ki az edényből, az oolong kannát csak vízzel mossuk és csak oolong teák készítésére használjuk. A teákhoz, így az oolongokhoz is legjobb a természetes forrásvíz, mert ez a legmegfelelőbb összetételű és energetikájú víz.

Elkészítési javaslat, ha nem áll rendelkezésre Yixing eszköz:
 • A teáskannát felöntés előtt forró vízzel jól melegítsük át, öblítsük ki
 • Öntsünk egy liter 80°C-os vizet 10 -14 gr oolong levélre
 • Jól záródő tető alatt 1,5  percig áztassuk, majd öntsük le
 • A következő öntés fél perces legyen, a hamadiktól 2 perc, majd növeljük az áztatás időtartamát
 • A jó minőségű oolongot akár ötször leönthetünk, élvezeti értéke leöntésenként nő; legjobb leöntésnek a harmadikat tartják
 
Formosa Oolong
 
Formosa/Taiwan szigetéről származó oolong minőségtől és szedési időtől függően enyhén fűszeres ízzel rendelkezik. A tavaszal szedett csúcsminőség teák virágosak, intenzív illat flavour-rel bír. Webáruházunkban kiváló minőségű taiwani oolongokat kínálunk, érdemes őket megkóstolni!

Pu-Erh tea elkészítése
 
Amennyiben nem gongfu módon, Yixing eszközben készítjük el a Pu-Erht, legyen itt egy rövid ajánlás az elkészítéséhez. A pu-erh teát használat előtt „megmossuk”, azaz forró vízzel leöntjük a tealeveleket, pl. a szűrőben, majd rögtön lecsöpögtetjük a vizet. Utána következik az áztatatás; a leveleket  90°C-os vízzel leöntjük, 3 - 4 percet állni hagyjuk, majd ismét leönthetjük.

Amennyiben nem gongfu módon, Yixing eszközt használva szeretnénk leönteni a Pu-Erht, álljon itt hozzá egy javaslat:

 • A teáskannát felöntés előtt forró vízzel mindig jól öblítsük át
 • A Pu-erh leveleket leöntés előtt „mossuk meg”
 • Öntsünk egy liter 100°C-os vizet 10 - 14 gr Pu-Erh levélre
 • 3 -5 percig áztassuk
 • A jó minőségű Pu-erh teát többször, akár ötször, tízszer is leönthetjük


Rooibos elkészítése
 
A jó roobos tea igen kiadós; 6-10 gr (kb. 2-3 teáskanál) rooibos tea 1 liter majdnem forrásban lévő vízhez elegendő. Az áztatási idő 3-5 perc.


Ayurvéda teakeverék elkészítése
 
8-10 gr Ayurvéda teakeveréket (kb. 4-5 teáskanál) 1 liter, majdnem forrásban lévő vízzel leöntünk, 5-10 percig áztatunk.
 

Indiai Chai elkészítése
 
3/4 liter  vizet kb. 10 gr fekete tea és fűszerek keverékével 3-5 percig könnyedén főzünk, majd ízlés szerint édesítünk. ¼ liter tejet hozzáadva mégegyszer gyorsan felforralunk, áztatunk, majd leöntünk.

Lapacho elkészítése
 
2 teáskanál Lapachot 1 liter vízzel 10 percig főzzük, majd 15 percig áztatjuk.


Maté elkészítése

Egy liter friss, éppen forrni készülő vizet 10 gr mate teára öntünk, 5-10 percig áztatjuk. A mate-t többször felönthetjük.
 
Gyümölcstea elkészítése

Egy liter forrásban lévő, lágy vizet 15 -20 gr gyümölcsteára öntünk, 3-10 percet áztatjuk. Minél hosszabb az áztatási idő, annál savanyúbb lesz a tea.